Ljubiša Samardžić dobija i spomenik u Niškoj Banji

Ljubiša Samardžić dobija i spomenik u Niškoj Banji

Niški Savet za kulturno stvaralaštvo podržao je inicijativu da čuveni glumac Ljubiša Samardžić, koji je deo svog života proveo u Niškoj Banji, osim ulice dobije i spomenik u ovom mestu, ali kako kaže predsednik Opštine Dejan Jovanović to verovatno neće biti pre 2019. godine.

Nišlije su nakon smrti poznatog glumca, koji je odrastao u Banji kraj Niša, predložili da mu se podigne spomenik, a sa tim predlogom složio se i gradski Savet za kulturno stvaralaštvo, kojim predsedava arhitekta i humanitarac Hadži Ivan Redi.

Savet je podržao inicijativu za podizanje spomenika uz napomenu da treba GO Niška Banja zatražiti izjašnjenje i ispitati mogućnost podizanja spomenika ovom istaknutom glumcu – navode u Savetu.

Predsednik Opštine Niška Banja Dejan Jovanović kaže da nisu razmišljali o tome ko će da plati izradu spomenika, ali ističe da je važno da su relevantni ljudi, poput Saveta i Komisije za imenovanje ulica prihvatili inicijativu.

Mi smo izneli našu ideju i mislimo da naš zemljak i počasni građanin Opštine Niška Banja, a Niška Banja ima samo 2 počasna građanina, Ivana Miljkovića i Ljubišu Samardžića, zaslužuje da ima i trg i spomenik i da on može na neki način da bude neki simbol Niške Banje – dodaje Jovanović.

Ipak, nije mogao da precizira koliko će podizanje spomenika da košta, kao ni da li će Opština da izdvoji sav novac za to. Upravo je to drugi korak, kako kaže, te će sa gradonačelnikom i predsednikom Skupštine grada razraditi finansijski plan.

To nije predviđeno u budžetu za ovu godinu, tako da neće verovatno realizacija ići pre 2019. godine – kaže Jovanović.

Podsetimo, neka od ulica u Niškoj Banji nosiće ime poznatog glumca Ljubiše Samardžića, koji je tamo proveo svoje detinjstvo, a to će najverovatnije biti ili ulica u kojoj je odrastao ili glavno banjsko šetalište. Inicijativu da mu se u Nišu podigne spomenik podneo je i Gradski odbor Nove stranke, nakon insistiranja mnogih građana.

 

Izvor: JUŽNE VESTI