Likovna kolonija u Sićevu okuplja 12 umetnika

Likovna kolonija u Sićevu okuplja 12 umetnika

Prvih deset dana septembra 12 umetnika iz zemlje i inostranstva slikaće predele Sićevačke klisure na koloniji koja se održava po 52. put. Svečano otvaranje je u četvrtak 1. septembra u 19:30, a do Sićeva je organizovan besplatan prevoz.

Autobus za Sićevo polazi ispred Gradske kuće 1. septembra u 18 sati, a ovogodišnja kolonija traje do 10 septembra.

Učesnici kolonije su Milan Pantelić (Beograd), Goran Jović (Beograd),Ljilja Strize (Vranje), Jelena Stanojević (Aleksinac), Radovan Trnavac(Beograd), Nikola Žigon (Beograd), Mtroslav Lazović (Beograd), Kostin Brateanu (Rumunija), Haruhiko Jošinaga (Japan), Herardo Vargas(Meksiko), Sabrina Sabeg (Francuska) i Lena Kvičeva (Litvanija).

800x600_sicevo3

U Galeriji savremene likovne umetnosti kažu da su okupili umetnike koji se bave tradicionalnim tehnikama, kao i one koje neguju savremene tendencije.

Svako od umetnika stvara slojevite strukturalne slikovite površine, bilo da se radi o apstraktnom ili figurativnom konceptu, relizovanom u ekspresivnom ili racionalističkom načinu izvođenja – kažu u GSLU.

U okviru programa kolonije planiran je obilazak kulturno-istorijskih spomenika Niša, prijem u Skupštini Grada i izlet do manastira Sveti Đorđe u Temskoj, Manastira Svete Petke i Svete Bogorodice.


Nadežda Petrović u Sićevu

Opčinjena lepotom Sićevačke klisure, velika srpska slikarka Nadežda Petrović je 1905. godine okupila svoje slovenačke i hrvatske kolege sa kojima je studirala u Minhenu.
Te godine formirana je Prva jugoslovenska umetnička kolonija. U prvom sazivu pored Nadežde bili su i Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Ferdo Vesel, Paško Vučetić i Ivan Meštrović.

Opčinjeni sićevačkim krajolikom svako od njih je svoje impresije i posvećenost prirodi preneo i transponovao u pikturalni jezik i skulpturu – podsećaju u GSLU.

Likovna kolonija Sićevo je, dodaju, svojim celokupnim 52-godišnjim postojanjem pratila i na neki način podsticala razvoj savremene umetnosti, nastavljaući tradiciju Nadežde Petrović.