IMI gradi najsavremeniju fabriku u Niškoj Banji

IMI gradi najsavremeniju fabriku u Niškoj Banji

Niš je oduvek bio veliki privredni, univerzitetski i kulturni centar juga i jugoistoka, ali i cele Srbije i po svemu zaslužuje visoko mesto među razvijenim sredinama naše zemlje i ovog dela Balkana, rekao je u Niškoj Banji premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je prisustvovao svečanom potpisivanju ugovora o saradnji između Ministarstva privrede i poznate kompanije IMI, koja će u banji pod Koritnikom graditi nove proizvodne pogone.

– Velikim investicijama, izgradnjom fabrika i otvaranjem novih radnih mesta, smanjenjem broja nezaposlenih u nekoliko poslednjih godina i u samom Nišu, ali i na teritoriji Nišavskog okruga, ovaj srpski kraj je na veoma dobrom i sigurnom putu da se vrati među najuspešnije u našoj zemlji. Činimo sve da se na najveću raskrsnicu Balkana dovedu novi investitori, da se standard građana poveća i da se u ovom gradu živi bolje. Samo podatak da će od oko 1.200 novozaposlenih radnika u novoj fabrici na početku i u prvoj fazi raditi blizu 200 inženjera elektronike i mašinstva najbolje govori da se nastoji da se zaposle visokostručni i obrazovani ljudi i da se zaustavi odliv naših stručnjaka u druge zemlje – kazao je premijer Vučić.

U Niškoj Banji potpisan je ugovor o izgradnji novih proizvodnih pogona za izradu elektronskih komponenata najviše iz razloga što u Nišu postoji univerzitet i u njemu Elektronski, Mašinski i drugi fakulteti koji regrutuju visokoobrazovane kadrove, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović na svečanosti na kojoj su ugovor o saradnji potpisali ministar Goran Knežević i izvršni direktor IMI-ja, Žil Bernar koji je naglasio:

– Donosimo u Niš veliki novac, nove i najsavremenije projekte visokih tehnologija, ali pre svega mi smo promotori Srbije. Paralelno sa odlukom o investiranju nastojimo da kod naših poslovnih partnera predstavimo izuzetne potencijale vaše zemlje, veliko bogatstvo koje imate u školovanim i visokoobrazovnim kadrovima i vredne i stručne ljude. Zato i verujemo da će osim IMI-ja, koji je u sastavu kompanije svetskog glasa „Ajala” na Filipinima koja ima godišnje prihode veće od deset milijardi dolara, uskoro u Srbiji biti još ovakvih i pouzdanih investitora, naveo je izvršni direktor IMI-ja.

Ova kompanija ima fabrike i pogone za proizvodnju u sedam zemalja i trenutno zapošljava oko 14.000 radnika. Izgradnjom fabrike na lokaciji „Lozni kalem” u Niškoj Banji biće otvoreno 1.200 novih radnih mesta. Cela investicija vredna je više od 33 miliona evra, a Vlada Srbije subvencioniraće svako novo radno mesto sa oko 6.800 evra, odnosno uložiće oko devet miliona evra. Fabrika u Niškoj Banji proizvodiće elektronske komponente za automobilsku i industriju informacionih tehnologija u Evropi i zemljama gde „Ajala” i IMI imaju svoje proizvodne pogone i poslovne partnere. Znatan doprinos dolasku IMI-ja u Srbiji dala je, rečeno je danas i Razvojna agencija naše zemlje.