Banja traži status prigradske opštine

Skupština opštine Niška Banja usvojila je krajem decembra inicijativu za izmenu i dopunu Statuta grada Niša koja bi ovoj gradskoj opštini trebalo da donesu mnogo veća ovlašćenja i obaveze, i status prigradske opštine. Iza inicijative koja je upućena gradonačelniku Niša, Gradskom veću i gradskoj Komisiji za izmenu Statuta grada Niša stali su odbornici Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke, Ujedinjenih regiona Srbije, Socijalističke partije Srbije, Reformističke stranke i Pokreta za razvoj Niške Banje.
Predsednik Skupštine opštine Niška Banja mr Saša Jovanović objasnio je da opština Niška Banja, između ostalih, zahteva ovlašćenja koja će joj omogućiti da daje u zakup i otudjuje građevinsko zemljište u javnoj svojini zbog izgradnje objekata do 800 kvadrata, da izdaje građevinske dozvole za izgradnju i rekonstrukciju objekata, da učestvuje u izgradnji i održavanju sportskih objekata i ustanova čiji je osnivač opština, i da učestvuje u organizaciji sportskih takmičenja i manifestacija.
„Izmenama i dopunama Statuta grada trebalo bi omogućiti opštini Niška Banja da formira javno-komunalna preduzeća i stara se o razvoju ugostiteljstva, zanatstva, turizma i trgovine na svom području i da formira sopstvenu turističku organizaciju koja će promovisati turizam na području opštine. Opština Niška Banja zahteva i da samostalno obezbeđuje uslove za obavljanje i razvoj komunalnih delatnosti, da izdaje građevinske dozvole za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica i objekata komunalne infrastrukture, i stara se o izgradnji, održavanju, upravljanju i korišćenju seoskih, poljskih i drugih nekategorisanih puteva. Dobijanjem ovih ovlašćenja omogućio bi se brži razvoj opštine Niška Banja i brže rešavanje brojnih problema sa kojima se žitelji banjske opštine svakodnevno susreću“, rekao je mr Jovanović i naglasio da promena ovlašćenja mora da bude propraćena i promenom odluke o raspodeli finansijskih sredstava između grada i gradskih opština.
Predsednik opštine Niška Banja Zoran Vidanović naglasio je da su zahtevi za izmenu Statuta grada Niša u skladu sa aktuelnim propisima i Ustavom.
„Opština Niška Banja traži položaj i ovlašćenja kakve imaju prigradske opštine u Beogradu, poput Obrenovca i Lazarevca. Ove opštine najveći broj poslova na teritoriji svoje opštine završavaju samostalno, bez učešća grada Beograda, što znači da nije protivzakonito i da opština Niška Banja dobije takva ovlašćenja. Promena Statuta grada trebalo bi da omogući Niškoj Banji da samostalno upravlja imovinom, pre svega zemljištem jer ono predstavlja razvoju šansu opštine, a trenutno se ne koristi adekvatno. Promena ovlašćenja morala bi da bude praćena i promenom iznosa finansijskih sredstava koja dolaze do opštine. Inicijativa je da se opštini Niška Banja omogući da dobije prihode od boravišnih taksi, jer kompletan iznos boravišnih taksi sada odlazi u budžet grada i troši se van područja banjske opštine. Zahtev je i da decentralizacija koju je država započela povećanjem prihoda od dohotka lokalnih samouprava sa 40 na 80 odsto, bude spuštena na nivo opština, a to bi značilo da bi opština umesto 0,8 odsto prihoda od dohotka dobila 1,9 odsto prihoda „, istakao je Vidanović.

Komentari su zatvoreni.