Svetski dan bez duvanskog dima obeležen u Niškoj Banji

Svetski dan bez duvanskog dima obeležen je na šetalištu u Niškoj Banji. O štetnostima cigareta prolaznike su informisali predstavnici Savetovališta za odvikavanje od pušenja, Instituta za javno zdravlje, kao i volonteri novoformiranog Crvenog krsta Niška Banja.

Od bolesti izazvanih pušenjem u svetu godišnje umre oko pet miliona ljudi. Zato je povećanje akciza na cigarete tema ovogodišnjeg Dana bez duvanskog dima koji se u Srbiji, zbog poplava koje su nas zadesile u maju, obeležava sa mesec dana zakašnjenja. Očekuje se da poskupljenje utiče na smanjenje broja pušača, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima u koje spada i Srbija.

Da odvikavanje od cigareta nije lako, potvrđuju i u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja kroz koje je tokom skoro tri decenije postojanja prošlo oko hiljadu pušača. Mnogi, međutim, posežu za, u poslednje vreme naročito popularnim, elektronskim cigaretama.

Osim medicinskih stručnjaka, o štetnosti duvana šetačima u Niškoj Banji govorili su i volonteri nedavno osnovanog Crvenog krsta Niška Banja.

U svetu puši čak milijardu ljudi. Stručnjaci se pribojavaju da bi oko 2030. moglo od bolesti izazvanih konzumiranjem cigareta godišnje da umre i osam miliona ljudi.

Komentari su zatvoreni.