Poplave na području opštine Niška Banja

Nabujala Kutinska reka poplavila je u noći između 15. i 16. maja priobalje na području opštine Niška Banja. Najteža situacija bila je u Lazarevom Selu gde je bujica poplavila pogone i poslovni prostor preduzeća „Smaj“, nekoliko privatnih domaćinstava i veći broj njiva.

Nabujala Kutinska reka poplavila je i veći broj pomoćnih objekata, plastenika i oranica u naselju Nikola Tesla. Zbog opasnosti od većih poplava, Štab za vanredne situacije grada Niša srušio je propust u ovom naselju i tako obezbedio veći protok vode.

Predsednik Gradske opštine Niška Banja Zoran Vidanović ističe da opština godinama unazad zahteva od nadležnih ustanova i insitutucija da urede korito i obale reka koje izazivaju poplave, pre svih korito i obale Kutinske i Jelašničke reke. Međutim, kako naglašava Vidanović, svi zahtevi i apeli banjske opštine ostali su do sada bez odgovora. „Ovo je peti put da se na teritoriji opštine Niška Banja izlivaju bujični vodotokovi, a pojedinci krivicu ponovo prebacuju opštini. Činjenica je, pak, da smo proteklih godina od „Srbijavoda“ i drugih institucija dobijali krivične prijave za to što smo rušili prelaz preko Kutinske reke u naselju Nikola Tesla kako bi od bujice spasili imovinu, ali i živote meštana ovog naselja. Ne samo da smo dobijali krivične prijave, nego smo nakon pretposlednjih poplava bili primorani i na radikalne mere zbog neispunjavanja obećanja grada da će nam nadoknaditi deo sredstava utrošenih za otklanjanje posledica od poplava“, rekao je Vidanović.

Prema Vidanovićevim rečima Gradska opština Niška Banja je insistirala i insistiraće da se problem sa poplavama reši na na najbolji mogući način, a to je da se preko Kutinske reke napravi most i da se urede korito i obale bujičnih vodotokova.

„Na ušću Kutinske reke u Nišavu je pre punih trideset godina izgrađen prvi prelaz od betonskih cevi i to kao privremeno rešenje. Godine prolaze, ali taj prelaz je i dalje jedina veza opštine Niška Banja sa Svrljigom i opštinom Pantelej, ali je i prepreka na reci zbog koje dolazi do izlivanja vode iz korita. Izgradnjom mosta na tom mestu trajno bi se rešio problem sa poplavama, ali prema važećim propisima može da ga izgradi jedino Direkcija za izgradnju grada Niša. Da bi problem sa poplavama bio trajno rešen neophodno je i da „Srbijavode“ naprave plan zaštite od poplava, naprave brane, vodoutvrde, urede korita i otklone kritične tačke na Kutinskoj i Jelašničkoj reci“, naglasio je Vidanović.

GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.