Gerontododomaćice u službi Banjaca

Opština Niška Banja je tokom novembra uspešno privela kraju projekat „Geronto službe” čiji je cilj pružanje socijalne i zdravstvene zaštite starim, bolesnim i nepokretnim osobama. Ovaj projekat Niška Banja organizuje već treću godinu zaredom, a iz opštine najavljuju da će kod nadležnih ministarstava ponovo konkurisati za sredstva kako bi i u toku 2012. godin godine mogli da pomognu svojim najstarijim sugrađanima.
Predsednik Skupštine opštine Niška Banja mr Saša Jovanović kaže da je projekat, čiji je pun naziv „Gerontodomaćice u službi gradske opštine Niška Banja” pokrenut jer zvanična socijalna zaštita ne može u punoj meri da zadovolji potrebe starih, bolesnih i nepokretnih lica.
„Prema zvaničnim statističkim podacima na teritoriji opštine Niška Banja preko 20 odsto populacije starije je od 65 godina, a među njima je puno nepokretnih lica i hroničnih bolesnika kojima je potrebna dodatna nega. U okviru stacionarnog dnevnog centra za stare i kroz terenski rad mobilnih ekipa, 2009. i 2010. godine, besplatnu pomoć gerontodomaćica imalo je 180 osoba, a u 2011. godini broj korisnika gerontoprograma povećan je za 15 odsto. Takođe su ove godine dodate i nove usluge, i to besplatno merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, i rad fizioterapeuta. Inače, pored gerontodomaćica koje starim i nepokretnim licima pomažu u obavljanju kućnih poslova i održavanju higijene, angažovani su i hauzmajstori, koji brinu o manjim popravkama, a učesnike projekta su obilazili i lekari i psiholozi. Za tri godine koliko se realizuje ovaj projekat opština je uposlila 50 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, od kojih je 12 prošlo kroz obuku za gerontodomaćice. Obezbeđivanje posla, zarada, i doprinosa za penzijsko, zdravstveno i socijalno osiguranje, još jedna je dobra strana projekta „Gerontoslužbe”, izjavio je mr Jovanović.
On je istakao da je vrednost projekta „Gerontoslužbe” 2.181.000 dinara, a opština Niška Banja ga je realizovala u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjiska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.