Edukacija mladih za bezbednu vožnju

U sklopu projekta „Niška Banja – banja za mlade“ moto-klub „Ketna“ iz Niša organizovao je 20. oktobra u Tehničkoj školi „12. februar“ akciju „Život zbog sporta, bezbednost zbog života“. Svi zainteresovani učenici mogli su da prisustvuju predavanju o bezbednosti u saobraćaju koje su održali članovi MK „Ketna“, policajac Odeljenja saobraćajne policije MUP-a Niš i profesori škole „12. februar“. Učenici su takođe mogli da prisustvuju i pokaznoj motociklističkoj vežbi koju su motociklisti „Ketne“ i niškog MUP-a izveli na poligonu ove škole. Kako je istakao član MK „Ketna“ Vladan Jovanović cilj akcije „Život zbog sporta, bezbednost zbog života“, je edukovanje mladih za bezbednu vožnju i njihovo upoznavanje sa opasnostima koje im prete ukoliko ne poštuju saobraćajne propise.
Profesor Tehničke škole „12. februar“ Dragan Sremac naglasio je da je akcija niških motociklista odlično osmišljena i da slične akcije treba organizovati u svim niškim školama jer istraživanja pokazuju da veliki broj učenika ne poštuje saobraćajne propise.
„Prema nekim našim saznanjima čak 60 dece ne poštuje saobraćajne propise i ovakve akcije su dobre, jer njima možemo da utičemo da najmlađi izmene takvo ponašanje“, izjavio je Sremac. Dragan Jovanović, menadžer projekta „Niška Banja – banja za mlade“ i pomoćnik predsednika Gradske opštine Niška Banja, najavio je da će ova opština podržati organizovanje akcije „Život zbog sporta, bezbednost zbog života“ i u drugim niškim školama. „Akcija će biti organizovana i u školi u Jelašnici i u školi u Niškoj Banji, a nadamo se da će biti nastavljena i u drugim niškim školama. Na ovaj način opština Niška Banja daće svoj doprinos podizanju saobraćajne kulture kod osnovaca i srednjoškolaca“, izjavio je Jovanović i podsetio da GO Niška Banja projekat „Niška Banja – banja za mlade“ realizuje u saradnji sa danskim programom LEDIB.
Učenici koji su prisustvovali predavanju o bezbednosti u saobraćaju mogli su da čuju frapantan podatak da je u periodu od 1980-te do 2010-te godine u našoj zemlji bilo 1,2 miliona saobraćajnih nesreća, i da je njima poginulo 38.724 osoba, dok je 562.691 lice lakše ili teže povređeno. Statistika je pokazala da vozači motocikala spadaju u najrizičniju kategoriju učesnika u saobraćaju jer su šanse da poginu u saobraćajnoj nesreći 45 puta veće u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju, dok su šanse da budu teško povređeni veće za čak 90 puta, rečeno je takođe na predavanju.

Komentari su zatvoreni.