Sportske aktivnosti

Sportske aktivnosti

Још од времена старих Римљана, познато је да је Нишка Бања поседује изузетно лековите термоминералне воде. Мање је познато да је Нишка Бања идеално место за одмор љубитеља спортско-рекреативног туризма јер поседује хиподром, тениске терене, терене за мали и велики фудбал, рукомет и одбојку, и терене за екстремне спортове, за параглајдинг, скијање, спортско и слободно пењање, мото крос и вожњу џиповима.. опширније

Општина Нишка Бања је покровитељ и организатор бројних спортских манифестација. Заједно са Кошаркашким савезом Србије општина Нишка Бања организује традиционални ускршњи мини баскет фестивал који је ушао у званични календар такмичења организације FIBA. Ово такмичење сваке године окупи око 1.000 младих кошаркаша из наше земље, Македоније, Бугарске, Мађарске и Републике Српске. Веома запажена спортска надметања у Нишкој Бањи су и џудо куп, турнир рукометних ветерана и ветеранки југоисточне Европе, рукометно првенство средњих школа града Ниша, шаховски турнири, спортско лето „Женева“ и видовдански скуп ветерана 63. падобранске бригаде.

Нишка Бања је 2008. године била домаћин Европског првенства у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање. На Нишави код Островице одржано је више националних и европских такмичења у рафтингу, и у кајаку на дивљим водама.

 

TENISKI TERENI

Opština Niška Banja nedavno je završila rekonstrukciju teniskih terena u Sportsko-rekreativnom centru „Vrtop“. Ljubiteljima ovog sporta sada su na raspolaganju dva odlična terena sa podlogom od šljunka, kao i svlačionice i prostor za čuvanje opreme. Tereni su osvetljeni, tako da su treninzi i mečevi mogući i u večernjim satima.

PARAGLAJDING

Okružena planinskim vencima Niška Banja predstavlja idealan teren za paraglajding. Teren sa obronaka Koritnjaka smatra se jednim od najbezbednijih i najkvalitetnijih za paraglajding ne samo kod nas već i u Evropi. Avgusta 2008. godine na ovom terenu organizovano je Evropsko prvenstvo u preciznom letenju. Poletna staza na Koritnjaku je na 550 metara nadmorske visine, sa visinskom razlikom od 350 metara. Pored Koritnjaka veoma popularno mesto među pargalajderistima je i Višegrad iznad sela Sićeva. Poletna staza na Višegradu nalazi se na nadmorskoj visini od 1030 metara, sa visinskom razlikom od 500 metara.

SKIJANJE

Izletište Bojanine vode na obroncima Suve planine na nadmorskoj visini od 860 metara skijašima može da pruži sve ono što očekuju od zimskog centra. Ski staza „Sokolov kamen“ na Bojaninim vodama duga je 900 metara, sa visinskom razlikom od 320 metara, a tu su i dečija ski-staza, ski-lift, novi planinarski dom i ski-kuća.

RAFTING I KAJAK NA BRZIM VODAMA

Sićevačka klisura, uzak deo doline Nišave između sela Prosek i Dolac, idealno je mesto za sve one koji vole ekstremne sportove na vodi. Već nekoliko godina zaredom u delu Sićevačke klisure kod sela Ostrovica organizuju se evropska i državna takmičenja u raftingu i kajaku na brzim vodama.

NIŠAVSKA REGATA

Za sve ljubitelje sportova na vodi, ali sa nešto manje andrenalina nego što je rafting, pravi izbor je splavarenje na Nišavi pored Niške Banje. Nišava je u ovom delu dovoljno duboka i dovoljno mirna da njome mogu ploviti i oni koji u ovom sportu nemaju previše iskustva. Jednom godišnje na ovom delu Nišave organizuje se među Nišlijama veoma popularna Nišavska regata. Na Nišavi se tada okupe i dobro zabave svi oni koji vole čamce, reku i dobro druženje u prirodi. Manifestacija ima revijalni, ali takmičarski karakter, što omogućava da najbrži učesnici regatu završe sa peharima u rukama.

VOŽNJA DžIPOVIMA

Užitak vožnje kroz neprohodne terene glavni je motiv svih onih koji krenu da džipovima upoznaju nepoznate krajeve Srbije. Više desetina planinskih i seoskih puteva koji prolaze kroz netaknutu prirodu na području opštine Niška Banja bogom su dani za trke džipova, ali i rekreativnu vožnju.

MOTO-KROS

Za one koji vole vožnju na dvotočkašima idealno mesto za zabavu je izletište „Ploče“ udaljeno od Niške Banje nepunih dvadeset kilometara. Staza za moto-kros na ovom izletištu svake godine je poprište nadmetanja najboljih domaćih i stranih motociklista. Za mnoge stanovnike ovog dela Srbije to je jedinstvena prilika da uživo posmatraju vratolomije na motorima.


SPORTSKO I SLOBODNO PENJANJE

Ljubitelji sportskog i slobodnog penjanja nemaju dilemu – stene u Jelašničkoj i Sićevačkoj klisuri među najboljim su u zemlji za penjanje. Idealna konfiguracija Jelašničke klisure stvorila je uslove za izradu penjališta na prirodnoj steni. Na raspolaganju je čak više od 40 sportsko-penjačkih smerova (po UIAA), sa kompletno atestiranom opremom. Najveća nadmorska visina Jelašničke klisure iznosi 580 metara (Radovanski kamen ili Radov kamen), a najmanja visina je 293 metra.

GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.