Sportske aktivnosti

Sportske aktivnosti

Još od vremena starih Rimljana, poznato je da je Niška Banja poseduje izuzetno lekovite termomineralne vode. Manje je poznato da je Niška Banja idealno mesto za odmor ljubitelja sportsko-rekreativnog turizma jer poseduje hipodrom, teniske terene, terene za mali i veliki fudbal, rukomet i odbojku, i terene za ekstremne sportove, za paraglajding, skijanje, sportsko i slobodno penjanje, moto kros i vožnju džipovima.. opširnije

Opština Niška Banja je pokrovitelj i organizator brojnih sportskih manifestacija. Zajedno sa Košarkaškim savezom Srbije opština Niška Banja organizuje tradicionalni uskršnji mini basket festival koji je ušao u zvanični kalendar takmičenja organizacije FIBA. Ovo takmičenje svake godine okupi oko 1.000 mladih košarkaša iz naše zemlje, Makedonije, Bugarske, Mađarske i Republike Srpske. Veoma zapažena sportska nadmetanja u Niškoj Banji su i džudo kup, turnir rukometnih veterana i veteranki jugoistočne Evrope, rukometno prvenstvo srednjih škola grada Niša, šahovski turniri, sportsko leto „Ženeva“ i vidovdanski skup veterana 63. padobranske brigade.

Niška Banja je 2008. godine bila domaćin Evropskog prvenstva u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje. Na Nišavi kod Ostrovice održano je više nacionalnih i evropskih takmičenja u raftingu, i u kajaku na divljim vodama.

 

TENISKI TERENI

Opština Niška Banja nedavno je završila rekonstrukciju teniskih terena u Sportsko-rekreativnom centru „Vrtop“. Ljubiteljima ovog sporta sada su na raspolaganju dva odlična terena sa podlogom od šljunka, kao i svlačionice i prostor za čuvanje opreme. Tereni su osvetljeni, tako da su treninzi i mečevi mogući i u večernjim satima.

PARAGLAJDING

Okružena planinskim vencima Niška Banja predstavlja idealan teren za paraglajding. Teren sa obronaka Koritnjaka smatra se jednim od najbezbednijih i najkvalitetnijih za paraglajding ne samo kod nas već i u Evropi. Avgusta 2008. godine na ovom terenu organizovano je Evropsko prvenstvo u preciznom letenju. Poletna staza na Koritnjaku je na 550 metara nadmorske visine, sa visinskom razlikom od 350 metara. Pored Koritnjaka veoma popularno mesto među pargalajderistima je i Višegrad iznad sela Sićeva. Poletna staza na Višegradu nalazi se na nadmorskoj visini od 1030 metara, sa visinskom razlikom od 500 metara.

SKIJANJE

Izletište Bojanine vode na obroncima Suve planine na nadmorskoj visini od 860 metara skijašima može da pruži sve ono što očekuju od zimskog centra. Ski staza „Sokolov kamen“ na Bojaninim vodama duga je 900 metara, sa visinskom razlikom od 320 metara, a tu su i dečija ski-staza, ski-lift, novi planinarski dom i ski-kuća.

RAFTING I KAJAK NA BRZIM VODAMA

Sićevačka klisura, uzak deo doline Nišave između sela Prosek i Dolac, idealno je mesto za sve one koji vole ekstremne sportove na vodi. Već nekoliko godina zaredom u delu Sićevačke klisure kod sela Ostrovica organizuju se evropska i državna takmičenja u raftingu i kajaku na brzim vodama.

NIŠAVSKA REGATA

Za sve ljubitelje sportova na vodi, ali sa nešto manje andrenalina nego što je rafting, pravi izbor je splavarenje na Nišavi pored Niške Banje. Nišava je u ovom delu dovoljno duboka i dovoljno mirna da njome mogu ploviti i oni koji u ovom sportu nemaju previše iskustva. Jednom godišnje na ovom delu Nišave organizuje se među Nišlijama veoma popularna Nišavska regata. Na Nišavi se tada okupe i dobro zabave svi oni koji vole čamce, reku i dobro druženje u prirodi. Manifestacija ima revijalni, ali takmičarski karakter, što omogućava da najbrži učesnici regatu završe sa peharima u rukama.

VOŽNJA DžIPOVIMA

Užitak vožnje kroz neprohodne terene glavni je motiv svih onih koji krenu da džipovima upoznaju nepoznate krajeve Srbije. Više desetina planinskih i seoskih puteva koji prolaze kroz netaknutu prirodu na području opštine Niška Banja bogom su dani za trke džipova, ali i rekreativnu vožnju.

MOTO-KROS

Za one koji vole vožnju na dvotočkašima idealno mesto za zabavu je izletište „Ploče“ udaljeno od Niške Banje nepunih dvadeset kilometara. Staza za moto-kros na ovom izletištu svake godine je poprište nadmetanja najboljih domaćih i stranih motociklista. Za mnoge stanovnike ovog dela Srbije to je jedinstvena prilika da uživo posmatraju vratolomije na motorima.


SPORTSKO I SLOBODNO PENJANJE

Ljubitelji sportskog i slobodnog penjanja nemaju dilemu – stene u Jelašničkoj i Sićevačkoj klisuri među najboljim su u zemlji za penjanje. Idealna konfiguracija Jelašničke klisure stvorila je uslove za izradu penjališta na prirodnoj steni. Na raspolaganju je čak više od 40 sportsko-penjačkih smerova (po UIAA), sa kompletno atestiranom opremom. Najveća nadmorska visina Jelašničke klisure iznosi 580 metara (Radovanski kamen ili Radov kamen), a najmanja visina je 293 metra.

GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.