Vinari obišli Rajačke pivnice

Vinari obišli Rajačke pivnice

Ovogodišnji finalisti manifestacije „Dani vina i meraka“ posetili su 13. Međunarodni sajam meda i vina u Negotinu.

Na svom putovanju iskoristili su priliku da obiđu i najinteresantnije turističke lokalitete, neke koje su na UNESCO listi – Felix Romuliana ili koji bi to mogli biti – Rajačke pimnice.

Rajačke pimnice potiču iz polovine 19. veka. Neobično su naselje kuća od tesanog kamena povezanih ulicama, sokacima i trgovima, sagraćenih u 18. veku samo za njegovo veličanstvo VINO! Ovo je selo u kome se nikad nije živelo. Kuće  su napravljene isključivo za čuvanje vina, pošto se ovde verovalo da kvalitetno vino mora imati mir i tišinu. Nekad je ovde bilo preko tri stotine podruma, danas je aktivno oko šeždest.

Na brdu iznad sela, gde su i pivnice, smešteno je jedinstveno staro groblje, čiji su spomenici izgradjeni od peščanog kamena. To je isti onaj kamen od koga su gradjene i Rajačke pivnice.

1IMG_20180511_120424

5 4

8 3

Putovanje je nastavljeni do arheološkog nalazišta Felix Romuliana koja se od 2007. godine nalazi na UNESCO listi kulturne baštine sveta. Nekadašnje rimsko utvrđenje, palata i memorijalni kompleks je podigao jedan od 17 rimskih imepatora rođenih na teritoriji današnje Srbije Gaj Valerija Maksimilijan Galerija, prethodnik cara Konstantina. Nazvao ga je po svojoj majci Romuli.

Grad se prostirao na 6,5 hektara, sa oko 20 utvrđenih kula. Unutar ovog utvrđenja nalazila se raskošna palata, dva paganska hrama, tri hrišćanske crkve i mnoge druge građevine.
Podni mozaici koji su pronađeni u okviru ostataka ovih građevina smatraju se najboljim ostvarenjima kasno antičkog perioda u Evropi. 

9 IMG_20180511_181144