Niška vlast odlučila da besplatno ustupi parcelu za gradnju akva-parka

Niška vlast odlučila da besplatno ustupi parcelu za gradnju akva-parka

Godinama najavljivan akva-park na Loznom kalemu bi, sudeći po novoj odluci Gradskog veća, uskoro mogao da postane stvarnost. Završen je elaborat o ustupanju 54 hektara na ovoj lokaciji, a ukoliko Vlada Srbije da zeleno svetlo, krajem juna bi mogao da bude raspisan javni oglas na koji bi trebalo da se jave potencijalni investitori.
Investitor “Aquaterra solutions” koji je gradio vodeni park u Budvi, zainteresovan je za gradnju kompleksa i kod Niške Banje, što su potvrdili pismom o namerama potpisanim sa vlastima Niša još prošle godine. Zbog toga je gradska vlast i krenula u izradu elaborata o isplativosti ustupanja zemljišta. Međutim, objašnjavaju, to ne znači da ne može da se javi drugi investitor i dobije parcelu ako ponudi bolje uslove.
Svako ko je zainteresovan da na toj lokaciji gradi akva-park može da se javi na oglas. Ono što zainteresovani investitor nudi je najmanje što možemo da dobijemo – rekli su na Gradskom veću.
Ako procedura vezana za javni oglas bude završena tokom leta, prema najavama većnika Mihajla Zdravkovića, već sledeće godine bi mogli da budu izgrađeni spoljašni sadržaji.
U sledeće 3 godine investitor bi trebalo da uloži 90 miliona evra i završi ceo kompleks – kazao je Zdravković.
Akva-park bi, navode iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, trebalo da ima 7 bazena sa toboganima i drugim sadržajima za decu, spa i velnes centar. Tu bi bilo posla za 40 ljudi tokom cele godine, a sezonski, preko leta, radilo bi još 80.
Ovo će uvećati zaposlenost na teritoriji Opštine Niška Banja za 3,24 %, što opravdava otuđenje zemlje bez naknade – kažu iz KLER-a.
Da “Aquaterra solutions” dobije 54 hektara na Loznom kalemu uticalo je i to što su planirani prihodi od akva-parka kroz različite poreze 310 miliona dinara za 3 godine, što je više od procenjene vrednosti parcele, koja košta oko 238 miliona.
Većnik Zdravković dodaje da je investitor u obavezi da priloži bankarske garancije u visini vrednosti zemljišta, pa kako kaže, Grad nikako ne bi mogao da bude na gubitku i u slučaju da se akva-park ne izgradi.

 

Izvor: JUŽNE VESTI