Kako privući turiste u Nišku Banju

Kako privući turiste u Nišku Banju

Niška Banja jedna je od onih banja kojoj je, u vreme boravka premijera i Vlade na jugu Srbije, obećana pomoć za oporovak. Blizina Niša, aerodroma i glavne saobraćajnice ka istoku i jugu Evrope Koridora 10, svih ovih godina tom turističkom centru nisu pomogli da privuče goste. I kada su se mnogi nadali da će Niškoj banji spas biti vaučeri, ispostavilo se da turisti, zbog toga što je ona gradska opština, tu pogodnost države ne mogu da koriste.

Na banjskoj promenadi, ovih dana tek po neki šetač. Navode da im prija klima, vazduh i voda ali ističu su potrebne investicije kako turistički objekti ne bih propadali.

Banji, koja ima pet termalnih izvora temepratire do 39 stepeni, nedostaju hoteli, restorani, kafići, prodavnice, akva park, redovnije autobuske linije do Niša, ali i bolja promocija kraja.

Od starog sjaja Niške banje, koja je nekada bila treća po posećenosti u Jugoslaviji, danas je ostala samo topla voda. A nekada se ovde, zbog tople vode, posećenost merila u desetinama hiljada noćenja i posetilaca. Prošle godine ovde je boravilo samo 5.000 ljudi.

Najviše je ovde onih koji dolaze na rehabilitaciju kardiovaskularnih, reumatskih i ortopedskih bolesti. Zato je u Institutu Radon, koji godinama Nišku banju održava na turističkoj mapi Srbije, svih 560 mesta tokom godine popunjeno.

„Nije lako opstati, mnogo bi nam značilo kada bi se sadržaji Niške banje upotpunili i kada bi se revitalizovali objekti koji godinama propadaju“ objašnjava Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta Radon u Niškoj banji.

U banjskom parku nedavno su popravljene klupe, očišćeni su sportski tereni i posle mnogo godina uspostavljeni kontakti sa vlasnicima tri banjska hotela koja zbog loše privatizacije ne rade.

„Dobra bi bila jedan agresivna propaganda. Da se turistička ponuda dobro plasira i to na najbolji mogući način i da se sve to ponudi ljudima koji ne pripadaju sada trenutnoj turističkoj tražnji“, navodi profesor Vidoje Stefanović sa PMF-a u Nišu.

Predsednik Opštine Niška banja Dejan Jovanović ističe da turistima treba pružiti sadržaje kojim bi ih privukli da posete Nišku banju.

„Ako ponovo uspemo da ljude vratimo da oni makar vikende provode ovde u Niškoj banji, ako im pružimo sadržaje da imaju razlog da ovde duže ostanu i da makra pola sata izdvoje da prošetaju i još pola sata da popiju kafu koja je ovde 50 dinara, onda će to biti naš uspeh“, kaže Jovanović.

A za ljubitelje ekstremnih sportova i probirljive banjske goste, ovde planiraju izgradnju žičare do Koritnika, najbližeg sela koje je ostalo bez stanovnika.

Izvor:RTS