Jezero tople vode čije se blagodeti ne koriste

Prema tvrdnjama stručnjaka, a na osnovu istraživanja koja traju više od tri decenije, na jugoistoku Srbije, ispod Niša i Niške Banje nalazi se hidrogeotermalno nalazište – veliko podzemno jezero tople vode na površini od čak 65 kvadratnih kilometara. Ova prirodna akumulacija je na dubini između 500 i 800 metara, a kako se procenjuje njeni kapaciteti su oko 400 miliona kubnih metara termomineralne vode. Svi izvedeni zaključci govore samo jedno – pod zemljom je pravo prirodno bogatstvo od kojeg bi koristi imali i grad Niš i država. Predsednik opštine Niška Banja Zoran Vidanović kaže da su istraživanja ovih prirodnih potencijala iz tih razloga obnovljena.

– Nikakvih dilema nema da pod zemljom u ovom delu Srbije postoji prirodni izvor tople vode, koji je istovremeno i jedinstven i najveći potencijal čiste i obnovljive geotermalne energije. Za ovo podzemno jezero neograničenih kapaciteta tople vode u niškoj kotlini zna se odavno, više od tri i po decenije, još posle prvih ozbiljnih istraživanja i ispitivanja, koje su obavili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Nažalost, dar prirode se ne koristi. Iz tog razloga u vreme kada se sve više zagovara sistem korišćenja obnovljive energije, kotlina Niša ponovo se istražuje – kaže za „Politiku“ Zoran Vidanović.

Iniciranje novih ispitivanja, rečeno nam je, usledilo je u sklopu velike akcije koja je u Srbiji povedena pre nekoliko godina da se planski istraže sva podzemna bogatstva. Jer, efekti korišćenja tople, ili bolje rečeno vruće vode iz velike podzemne akumulacije kroz sistem eksploatacije koji bi trebalo sagraditi, za Niš i Nišku Banju bili bi veoma veliki, ističe se na svakom koraku. Stručna geološka ispitivanja pokazala su da bi voda iz ovog izvorišta na površini zemlje imala temperaturu od preko 50 stepeni Celzijusa. To znači da bi odmah mogla da se koristi za zagrevanje stanova i porodičnih kuća, ali i za sve ostale potrebe, naročito u poljoprivredi za zagrevanje staklenika sa ranim povrćem. Iako se na svakom koraku može čuti da treba koristiti obnovljive izvore energije, u Srbiji nema iskustva u ovoj oblasti. Ali, ta iskustva imaju na primer Island i sve skandinavske zemlje i njihovo znanje treba svakako iskoristiti, kažu stručnjaci.

U Nišu i Niškoj Banji podsećaju na ranija istraživanja termomineralnih voda, koja su realizovana u periodu od 1981. do 1988. godine i kada se do izvorišta došlo bušotinom na dubini od 470 metara. Iz dubine zemlje je u pravoj erupciji dolazilo čak stotinu litara vruće vode u sekundi. Sada, kada se mnogo ozbiljnije razmišlja o tome da se prirodno bogatstvo iskoristi, izračunato je da je geotermalna energija u niškoj kotlini vredi koliko i nekoliko desetina miliona nafte! To je dovoljan razlog da se više ništa ne odlaže, već da se prione na izradu pravih projekata za eksploataciju termalnih voda, što bi bio najveći podstrek razvoju ne samo grada Niša i Niške Banje već i celog juga i jugoistoka Srbije.

Komentari su zatvoreni.