Izložba Martine Mitić u Galeriji NKC-a

Izložba Martine Mitić u Galeriji NKC-a

Povodom međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom u Galeriji Niškog kulturnog centra preko puta Gradske bolnice,  otvorena je izložba slika Martine Mitić, mlade umetnice oštećenog sluha.
Martina Mitić, rođena je 1993. godine u Nišu. Završila je Umetničku školu, smer dizajn enterijera. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu, odsek – slikarstvo u klasi prof. Branislava Bašića. Od 2016. je članica Upravnog odbora fonda PONS. Završava master studije na istom fakultetu.
Iako ima teško oštećenje sluha, uspela je da završi redovnu školu i savlada sve sa velikim uspehom.
Izlagala je na grupnim izložbama:
– „Izložba crteža studenata Fakulteta umetnosti u Nišu„, Kulturni centar Ribnica, Kraljevo, 2015.
– „XIII Bijenale studentskih crteža Srbije“ , Dom kulture Studentski grad, Beograd, 2015.
– „Mozaik i zgrafiti“ , Niški kulturni centar, Niš 2016
– „Mozaik malog formata XI“, Mala galerija ULPDUS-a, Beograd 2016

Recenzija

„Sa nepune 2 godine je izgubila sluh… Ubrzo posle toga, kreće njena borba…Učila sam je da govori, slikajući. Upijala je sve kao platno žedno boje. Razvijala je svoju ljubav prema slikarstvu svakim danom, sve više. Tako je i njen verbalni govor napredovao. Muziku nije slušala, ona ju je oslikavala. Boje su bile njene igračke. Posle svakog igranja, iza sebe je ostavljala pregršt crteža i slika. Uvek uporna, vredna…mnogo truda, rada stoji iza nje…mnogo ljudi i podrške. Kako bi ona umela da kaže: „Budite ponosni na sebe, jer ste deo mog uspeha. Svako od vas je karika u tom lancu, bez koje ne bih uspela.“