Iskorišćenje termalnih voda

Gradska opština Niška Banja organizovala je dvodnevni seminar na kome su prezentovana znanja i najbolje prakse za punu iskorišćenost mineralnih voda za balneologiju, spa i velnes turizam.
Projektom su obuhvaćene Niška Banja, Dolna Banja iz Bugarske i još nekoliko banja iz obe zemlje. One će dobiti sveobuhvatne studije o kvalitetu i kvantitetu mineralnih voda na svojim teritorijama.
„Radi se o veoma kvalitetnom projektu iz IPA fonda koji finansira Evropska unija. Radi se o proveri kapaciteta izvorišta tople vode i o svim mogućim načinima za iskorišćenje te tople vode. Pre svega se misli na proširenje kapaciteta u oblasti zdravstvenog i banjskog turizma, izgradnji spa centara, a zatim i sve ostale druge mogućnosti za iskorišćenje tople vode, kao što je izgradnja staklenika i plastenika“, rekao je mr Saša Jovanović, predsednik Skupštine Gradke opštine Niška Banja.
U Srbiji se, pored Niške Banje rade analize voda iz Vranjske Banje, Sokobanje i Banje Jošanice, dok se u Bugarskoj analizira voda iz Separeve Banje, Knjaževo, Hostenec, Pčelin, Ćustendil i Momin prohod.
„Za nas je ovaj projekat jako značajan, jer je prvi u prekograničnoj saradnji naših opština. Naše banje imaju dosta zajedničkog u pogledu kvaliteta voda, ali i usluga koje pružaju. Osim saradnje u oblasti voda, mi želimo da proširimo saradnju i u drugim oblastima, razmišljamo o pobratimljenju sa Niškom Banjom. Ovaj projekat je za nas veoma važan, jer su prioriteti u razvoju naše opštine seoski turizam i ugostiteljstvo“, rekao je Vladimir Džambazov, predsednik Opštine Dolna Banja.
Na osnovu dobijenih rezultata potencijalni investitori će biti upoznati sa mogućnostima za izgradnju banjskih kupatila, spa i velnes centara.

GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja
GO Niška Banja

Komentari su zatvoreni.