Ekološki kamp „Mesto za odmor“

Ekološki kamp „Mesto za odmor“

Omladinsko udruženje „Aktilum“ iz Niša organizuje prvi međunarodni ekološki volonterski kamp, koji će se održati u Sićevu od 26. juna do 07. jula .

„Mesto za odmor“ je ideja nekolicine entuzijasta i zaljubljenika u specifični geomorfološki predeo Sićevačke klisure. Cilj održavanja kampa jeste doprinos lokalnoj zajednici Sićeva u vidu pobošljanja uslova za život, rad i odmor u ovom području bogatom prirodom, kažu organizatori. Njih u ovoj akciji podržavaju Mladi istraživači Srbije i Ministarstvo za omladinu i sport.

Tokom trajanja kampa, 10 međunarodnih volontera iz svih krajeva sveta žele da upoznaju lepote i čari života u Sićevu, a pored toga oni će markirati planinske staze, okrečiti stare zidove, napraviti balkon-vidikovac, slušati brojna korisna predavanja iz ekologije i, naravno, družiti se sa vršnjacima iz Srbije, tako stičući nezaboravno životno iskustvo i razmenjujući kulturne običaje.

Članovi udruženja „Klisura“ i volonterI radiće na uređenju javnih površina odnosno lokacija oko Pošte, šuma iznad Kolonije, spomenika i sportskog terena. Uređenje podrazumeva košenje trave, čišćenje korova i drugog invazivnog rastinja.
Učesnici kampa će obeležiti planinarsku stazu koja kreće od vikend naselja u Sićevu i vodi ka vrhu Kusača (771 m.n.v.). Radiće na popravci 2 klupe kod fontane odnosno vidikovca „Sićevo oko“, farbanje fontane, postavljanje drvene ogradice i čišćenje samog lokaliteta. Pored toga, napraviće i 2 nove drvene klupe i drveni sto na prostoru dečijeg igrališta ispred Kolonije. Planirano je zidanje javne česme od prirodnog kamena iza Pošte i sadnja listopadnog drveta-jarebike.
Organizovaće se i ekološke radionice „Kozmetika iz prirode“. Na ovoj radionici volonteri će učiti  metodu dobijanja etarskog ulja, pripreme prirodnih preparata (kreme, tonike i sapune) od lako dostupnih hemikalija i sastojaka koji se mogu naći u svakom domaćinstvu. Volonteri će raditi sa Gljivarskim društvom, a obići će i plantaže lavande na Pločama. Biće organizovana izložba Davorina Dinića „Senke starog Niša“.
Volonterima će biti organizovana jednodnevna ekskurzija na kojoj će obići muzej Ćele kulu, spomen-park Tri pesnice, nišku Tvrđavu, arheološko nalazište Medijanu, Čegar i još neke znamenitosti. Pošto je Sićevo nekada bio poznati vinarski kraj, volonteri će imati priliku da degustiraju vino kod lokalnog proizvođača.

Glavni partner udruženju „Aktilum“ pri organizaciji je Udruženje građana „Klisura“ iz Sićeva, dok će kampu pomoći i Kancelarija za mlade Grada Niša, JP Direkcija za razvoj Niške Banje i Opštine Niška Banja, OŠ “Dušan Tasković-Srećko“ u Sićevu, Udruženje građana “Alfa MN“ iz Niša, Gljivarsko društvo Niš, Planinarsko društvo „Železničar“ Niš i Udruženje Permakultura Srbije.