Red letenja, red gromova na takmičenju „Sićevo open“

Red letenja, red gromova na takmičenju „Sićevo open“

Posle nekoliko odgađanja i neodržavanja takmičenja u Kraljevu i Vršcu, koja su odložena za naredne vikende, meteo situacija se smilovala i omogućila pilotima da polete sa Koritnika, brda iznad Niške banje.

Velika količina vlage u vazduhu i najavljene vrućine nisu sprečile 28 pilota iz Srbije, Bugarske i BiH, da se pojave na takmičenju u preletu, u organizaciji Paraglajding kluba „Grunf“ iz Niša, saopšteno je iz Vazduhoplovnog saveza Srbije.

aero (1)

Komisija za postavljanje zadataka (Martinović, Bačanin, Ovuka) prvog dana je postavila, reklo bi se klasičan zadatak za Nišku banju. Malo se letelo nazad na planinu, napred u ravnicu, a zatim preko planine Seličice, Kurvingrada (stare zidine na zapadnoj strani Seličice), južno od Niša, ka Leskovcu, sa ciljem u Vlasotincu.
„Trka bi bila izvrsna da se negde kod Bojnika, zapadno od trase trke nije pojavio ogroman kumulonimbus, gradonosni oblak. On nije uticao na trku padavinama, već ogromnom senkom koju je napravio od Seličice pa skoro sve do Leskovca, „ubio“ termiku, tako da je većina završila trku na putu ka Leskovcu“, priča Željko Ovuka.

ovuka1111111 (1)
Subota, koja je mnogo više obećavala, razočarala je pojavom gomile kumulonimbusa na sve strane osim ka Leskovcu. Piloti su trebali poleteti sa Releja, najpoznatijeg poletišta u Niškom regionu, odmah iznad sela Sićevo koje se nalazi iznad poznate Sićevačke klisure, gde je nadmorska visina 1100 m. Dok je komisija za zadatke pripremala trku, piloti su se izvozili traktorom.

Iznad Svrljiških planina, ali istočno, kod vrha Pleš formirali su se opasni oblaci, a ubrzo zatim počele da sevaju munje i udaraju gromovi.

„Shvativši da smo na planini na kojoj nema zaklona, piloti su bežali i sklonište od kiše potražili u selu Oreovac. Gromovi su udarali veoma blizu, negde i po 30 metara od pilota, sevalo je iz zemlje i vazduha. Ličilo je na neki naučno fantastični film, i puka je sreća da se završilo bez neke nesreće“, opisuje Ovuka.

Sledećeg dana, svi pod upalom mišića, od trčanja, sušili su opremu, prepakivali rezervne padobrane. Nedelja, dan za koji prognoza, samo dva dana ranije, nije obećavala vremenske uslove, ispostavila se kao najbolja.

rosic222222222 (1)

U zanimljivoj trci, koju je vodio Bačanin, u stopu ga je pratio Petrović, a Gagić i Marunić sigurno za njima na odstojanju od 3-4 km. Piloti koji su ponovo startovali, užurbano su poleteli ponovo, i pokušavali, sa zaostatkom od 12 km, da pristignu vodeće.

Kesić, Sokolić i Ovuka uspevaju da overe prvu tačku i kreću preko Niša, sasvim drugačijom putanjom ka Kurvingradu. Prva dvojica sleću istočno od Niša, a Ovuka nastavlja sam i polako sustiže Gagića i Marunića. Ovuka prelazi u vođstvo trke, međutim bio je nisko i rizikovao je, pa je sleteo je 1 km pre cilja, a Petrović je u cilj ušao 7 minuta pre Gagića.

Bila je to veoma zanimljiva trka, odličan let Gagića i Marunića, a veoma iskusno letenje Petrovića iz PK „Golija“, koji je zasluženo pobedio u ukupnom plasmanu takmičenja.

Najbolji u ukupnom pojedinačnom plasmanu na ovom takmičenju bio je Zoran Petrović – Gugi iz Paraglajding kluba „Golija“ iz Raške, dok su srebrnu i bronzanu medalju osvojila dvojica klupskih kolega iz Kluba slobodnog letenja „Ares“ – Miloš Gagić i Željko Ovuka.

U sport klasi su prvo i treće mesto takođe osvojili piloti iz ovog kluba – Božidar Marunić i Nebojša Rosić, dok je srebrnu medalju odneo Srđan Kesić iz Aero kluba „Kumulus“. Najbolje ekipe bile su: KSL Ares, PK Golija i Air 037.