Napustio nas je legendarni Ljubiša Samardžić Smoki – prvi počasni građanin Niške Banje

Napustio nas je legendarni Ljubiša Samardžić Smoki – prvi počasni građanin Niške Banje

Srpski i jugoslovenski glumac, Ljubiša Samardžić Smoki preminuo je 8. septembra posle duge i teške bolesti u 81. godini u Beogradu.
Smoki je rođen 19. novembra 1936 u Skoplju, ali kao bebu ga roditelji dovode u Nišku Banju gde mu je otac radio u obližnjem rudniku u Jelašnici. Završava gimnaziju i na relaciji Niška Banja – Niš živi do momačkih dana kada se seli u Beograd gde je njegov glumački talenat prepoznao legendarni Bojan Stupica koji mu odobrava stipendiju. Od tada njegova karijera ide uzlaznom putanjom.

Glumio je u 126 filmova od 1960 do 2011. U pedesetogodišnjoj karijeri, režirao je i producirao devet filmova. Samardžić je jedini srpski glumac nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji.

Samardžić je završio Akademiju u Beogradu, ali je pre toga studirao pravo u Beogradu.

Bojan Stupica mu je obezbedio stipendiju Ateljea 212, ali je — privučen filmom (debi u Igrama na skelama, 1961, S. Veiganda) — na sceni igrao tek na samom početku karijere. Pažnju kritike privukao je već sledećom ulogom šarmantnog nespretnjakovića u „Prekobrojnoj“ (1962) B. Bauera, a ugled je učvrstio 1963. filmovima „Peščani zamak“ B. Hladnik, „Dani“ Aleksandra Petrovića i „Desant na Drvar“ F. Hadžića. Za film „Jutro“, gde je tumačio lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen je na festivalu u Veneciji. Nagradu Gran pri u Nišu dobio je za ulogu u filmu Veljka Bulajića „Bitka na Neretvi“ 1969. godine.

Sigurno da će ga šira publika najviše pamtiti po ulozi Borivoja Šurdilovića Šurde u seriji „Vruć vetar“. Imao je izuzetno teške uloge u filmovima „Smrt gospodina Goluže“, „Kuća pored pruge“, „Savamala“, onda tu je nezaobilazna uloga Crnog Roka u seriji „Kuda idu divlje svinje“ i mnoge druge.

Krajem januara 2009, povodom 50. godišnjice svoje bogate karijere, Ljubiša Samardžić je bio gost u ljubljanskoj Kavarani Kinodvor. Kulturni događaj je obeležila i zagrebačka pank grupa Ljubiša Samardžić.

Nagrade i priznanja

Zlatni lav za ulogu u fimu Stranac (1967)
Ona i on — zajedno sa Milenom Dravić za uloge u filmu Jutro koju dodeljuju TV Novosti (1968)
Gran pri za ulogu u filmu Bitka na Neretvi na Filmskim susretima u Nišu (1970)
Zlatna arena za uloge u filmovima Bombaši (1973), Doktor Mladen (1975) i Rad na određeno vreme (1980)
Glumački par godine — zajedno sa Vesnom Čipčić za uloge u televizijskoj seriji Vruć vetar na Filmskim susretima u Nišu, po izboru čitalaca TV Novosti (1980)
Gran pri za ulogu Borivoja Šurdilovića na filmskim susretima u Nišu (1983)
Nagrada Pavle Vuisić za životno delo (avgust 1995) — za svoje uloge u jugoslovenskoj kinematografiji
Nagrada AVNOJ (1988)
Nagrada akademije Ivo Andrić za životno delo (2005)
Nagrada Milan Žmukić na Filmskom festivalu u Herceg-Novom (2016)