KULTURNO NASLEĐE VAŽNO I TREBA GA OČUVATI

KULTURNO NASLEĐE VAŽNO I TREBA GA OČUVATI

Predsednik Gradske opštine Niška Banja, Dejan Jovanović, prisustvovao je drugoj Međunarodnoj konferenciji „Evropsko i kulturno nasleđe – održivi način“, koju organizuje Institut regiona Evrope.
Konferencijom je predsedavao Dr.Schausberger, Specijalni savetnik Johanesa Hana za Zapadni  Balkan, predsedavajuci Radne grupe za Zapadni Balkan Komiteta regions EU i predsednik Instituta Evropskih regiona.

Konferencija je namenjena regionalnim i lokalnim političarima, članovima nevladinog sektora, medijima i kulturnim poslenicima zemalja ovog regiona.

Učesnicima konferencije u uvodnom delu obratili su se predsednik Instituta regiona Evrope Franc Šausberger, direktor Austrijskog kulturnog foruma ambasade Austrije u Beogradu Johanes Iršik, šef Odeljenja za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol Anri Prese.

Kulturno nasleđe je veoma važna vrednost za regione, gradove, društva i zajednice, i naša je obaveza da ga sačuvamo za buduće generacije. Ono igra veliku ulogu u građenju budućnosti Evrope, a razmena iskustava zemalja u regionu jako je važna u tom procesu – naglasio je predsednik Instituta regiona Evrope Franc Šausberger.

45 48

Nakon uvodnog govora učesnicima se obratio i predsednik Dejan Jovanović:

„Moje ime je Dejan Jovanovic i ja sam ko-predsedavajuci Zajednickog konsultativnog odbora izmedju Komiteta regiona EU i Republike Srbije kao i predsednik Gradske opstine Niska Banja.

Prvi put sam se sreo sa Dr.Schausberger-om 2014.godine kada sam kao izvestilac pred Radnom grupom za Zapadni Balkan isao u Brisel. Kada sam na aerodromu stigao pred carinika, pitao me je koliko dugo ostajem u Evropi. „Ja sam rodjen i zivim u Evropi!“ odgovorio sam. Carinik je odmah preformulisamo svoje pitanje: „Koliko dugo ostajete u Evropskoj Uniji?“

Zasto sam vam ispricao ovaj dogadjaj?

2018. godina progasena je godinom zastite kulturnog nasledja, ali ja bih je takodje nazvao godinom borbe protiv skepticizma. Na obema stranama: i u okviru EU i u Srbiji.

Ocigledno je da u Evropskoj uniji ima mnogo onih koji ne smatraju Srbiju delom zajednicke Evropske kulture i boje se da ce punopravnim clanstvom Srbije u EU dobiti nekog sa kojim ne dele zajednicku istoriju, kulturu i vrednosti.

Takodje, ako u Srbiji izvrsite anketu javnog mnjenja videcete da se podrska EU integrativnim procesima krece tek nesto malo iznad 50%. Zasto? Zato sto vecina gradjana nije ukljucena u EU intergacione procese jer se oni ne odvijaju na lokalnom nivou. Resenje je dao dr.Schausberger u svom dokumentu usvojenom na 123. zasedanju CIVEX-a i to je: ukljuciti lokalne samouprave u EU integracije sto ranije u procesu. Samo tako ce vecina nasih gradjana biti ukljucena u proces prosirenja EU i to vise nece za njih biti nesto sto radi neko drugi.

I tako smo dotakli obe teme ove ekspertske konferencije: kulturno nasledje i ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u njegovom ocuvanju i valorizaciji a ja se nadam da sam svojim vidjenjem dao skroman doprinos i novu dimenziju ovog predivnog dogadjaja.“