Kulturno-umetničke manifestacije

Kulturno-umetničke manifestacije

Opština Niška Banja je organizator i pokrovitelj brojnih kulturno-umetničkih manifestacija koje svojim značajem afirmišu opštinu i čine bogatijom njenu turističku ponudu.

Dani vina i meraka je manifestacija koja se od 2002. godine, tradicionalno održava 14. i 15. februara, povodom slave Sveti Trifun – Zarezoja (dan vinogradara i vinara). Gradska opština Niška Banja organizuje takmičenje proizvođača belog i crnog vina i lozove rakije. U okviru manifestacije održava se bogat kulturno umetnički program, degustacija vina i rakije kao i promocija starih zanata i nacionalnih specijaliteta.

Veliki letnji festival je kao manifestacija ustanovljen 2005 godine. Predstavlja zbir više pojedinačnih manifestacija koje se održavaju u vreme turističke sezone. Ova manifestacija obuhvata sva kulturno-umetnička, zabavna i sportska dešavanja počev od otvaranja turističke sezone: Dečije uskršnje radosti, Dani žalfije, Dani jorgovana, koncerte ozbiljne, narodne i etno muzike, pozorišne predstave, likovne i vajarske izložbe, etno izložbe, izložbe cveća, projekcije filmova, sajam knjiga, organizacija i proslava opštinske slave Sveti Ilija, veče Banjaca i druge manifestacije, i završava se zatvaranjem turističke sezone.

Jelašničko kulturno-sportsko leto je tradicionalna manifestacija ustanovljena 1977. godine i održava se svake godine jula meseca. Sastavljena je od turnira u malom fudbalu i prigodnog kulturno-umetničkog programa.

Biciklistička trka „Trofej Konstantin“održava se juna meseca na obroncima Suve planine sa startom i ciljem u centru Niške Banje.

Međunarodna avanturistička trka sa preponama „The Maze” se održava juna meseca u Jelašničkoj klisuri i okuplja oko 1000 takmičara iz zemlje i inostranstva. Na samoj stazi, pored trčanja ili pešačenja kroz prelep ambijent Jelašničke klisure, takmičari imaju priliku da na različitim tačkama savladaju određene prepreke, poput provlačenja, puzanja, izvlačenja tereta, vode, blata, penjanja i slično.

Roler kup Opština Niška Banja je sportska manifestacija namenjena prvenstveno najmlađima. Cilj ove manifestacije jeste promocija roler sporta kao i sporta uopšte.

Manifestacija „Etno susreti“ održava se u prvoj polovini septembra, u centralnom parku u Niškoj Banji. Etno susreti predstavljaju festival etno stvaralaštva koji okuplja udruženja i kulturno-umetnička društava iz cele Srbije koja neguju stare srpske običaje i narodno stvaralaštvo.

Memorijalni turnir „Andreini dani“ ustanovljen je 2008. godine i održava se u čast prerano preminule Andre Stojiljković. Turnir u malom fudbalu takmičarskog je karaktera i održava se juna meseca u Naselju Nikola Tesla.

Memorijalni turnir „Diksonovi dani“ ustanovljen je 1992. godine i održava se u čast preminulog Dimitrija Jovanovskog. Turnir u fudbalu takmičarskog je karaktera i održava se avgusta meseca u Naselju Nikola Tesla.

 

Komentari su zatvoreni.